Právě vyšlo: Dietary and psychosocial correlates of nausea and vomiting in pregnancy

V časopise Food Quality and Preference byl koncem dubna publikován náš článek “Dietary and psychosocial correlates of nausea and vomiting in pregnancy” zabývající se vztahem konzumace určitých typů potravin a mírou těhotenských nevolností. Vzhledem k tomu, že těhotenská nevolnost je velmi rozšířeným jevem, bylo mimo jiné navrženo, že by mohla mít adaptiví funkci jako je ochrana embrya před škodlivými teratogenními látkami (vnější faktory, které mohou mít negativní vliv na vývoj plodu) obsaženými v určitých potravinách. V naší studii jsme testovali, zda se liší míra a výskyt symptomů těhotenské nevolnosti u žen v závislosti na tom, jak často konzumují různé typy potravin, a i v souvislosti s dalšími psychosociálními faktory. Nalezli jsme vztah mezi mírou těhotenské nevolnosti a konzumací mléka, alkoholu a obilovin. Míra těhotenské nevolnosti navíc pozitivně souvisela s únavou, stresem a depresí a negativně s vnímanou podporou od partnera. Nalezli jsme také souvislost mezi mírou těhotenské nevolnosti a užíváním hormonální antikoncepce při seznámení s partnerem.

Autory článku jsou Kateřina Fiurašková, Jan Havlíček a S. Craig Roberts. Více informací a diskuzi k našim výsledkům si můžete přečíst v článku.