Článek “The effect of complete caloric intake restriction on human body odour quality”

Jitka Fialová, Rudolf Hoffmann, S. Craig Roberts a Jan Havlíček publikovali v časopise Physiology and Behavior článek “The effect of complete caloric intake restriction on human body odour quality”.
Z předchozího výzkumu je známé, že lidskou tělesnou vůni ovlivňuje řada faktorů, mezi nimiž je jedním z nejvýznamnější strava. V této studii jsme netestovali jednotlivé potraviny jako doposud, ale zaměřili se na celkový kalorický příjem. Participantky nám poskytly vzorky tělesné vůně poprvé za běžného jídelního režimu, podruhé po dvou dnech půstu (pily pouze vodu) a potřetí za tři dny po tom, co začaly opět jíst. Příjemnost, atraktivita ani intenzita tělesné vůně se nelišila mezi běžným režimem a obdobím půstu, avšak tělesná vůně byla příjemnější, atraktivnější a méně intenzivní v období, kdy opět začaly jíst. Zdá se, že tato pozitivní změna je spojena se složením jídelníčku. Po půstu jsme totiž ženám doporučili jíst lehčí a zdravější jídla, což se pravděpodobně odrazilo v jejich tělesné vůni.
Přečtěte si celý článek.