Nový článek “360 degrees of facial perception: congruence in perception of frontal portrait, profile, and rotation photographs”

Nový článek s názvem “360 degrees of facial perception: congruence in perception of frontal portrait, profile, and rotation photographs” vyšel v časopise Frontiers in Psychology. V oblasti výzkumu sociální percepce se jako stimuly k hodnocení tradičně využívají 2D portrétní fotografie, nicméně v současnosti vzrůstá popularita i 3D stimulů. My jsme pomocí portrétních, profilových a 360° fotografií testovali, zda se bude vnímání nebezpečnosti a atraktivity u různých druhů stimulů s odlišným množstvím dostupné informace lišit. Nenašli jsme žádné rozdíly v hodnocení mezi jednotlivými stimuly, ale ukázalo se, že výsledky ovlivňuje typ zařízení použitého na hodnocení (fotografie na mobilních telefonech byly hodnoceny jako atraktivnější).

Autory článku jsou Vít Třebický, Jitka Fialová, David Stella, Zuzana Štěrbová, Karel Kleisner a Jan Havlíček. Celý článek si můžete přečíst ZDE.